Begär offert

Flytta tunga möbler själv


Flyttar är något de allra flesta av oss gör, vid något tillfälle i livet. Både stora som små flyttar. När vi flyttar finns det många olika aspekter att ta hänsyn till. En av dessa är bland annat att flytta tunga möbler. Det kan kännas något utmanande och inte vara helt lätt alltid. Speciellt om du är helt själv med att flytta tunga saker. Det kan exempelvis handla om att göra sig av med soffor, skåp och andra tunga möbler. Det är dock inte omöjligt.


Det gäller bara att göra det på rätt sätt, och det kan du göra med hjälp av rätt planering och genomförande. På den här sidan kan du få tips och råd för hur du bäst kan flytta tunga möbler själv. Det är viktigt för att möblerna ska klara sig vid flytten, liksom din rygg och kropp. Det kanske är så att du behöver bära tunga saker ned eller uppför en trappa exempelvis. Det kan slita en hel del på kroppen. Läs därför på här om vad som kan vara fördelaktigt att ha i åtanke när du ska flytta tunga möbler själv.


Begär offert

FLYTTFIRMA SOM BRINNER FÖR NÖJDA KUNDER!

Våra bästa tips till dig som ska flytta tunga möbler själv

Vi har tagit fram en del förslag och tips till dig som ska flytta ditt tunga bohag själv. Inledningsvis, går det att konstatera att om du kan undvika att flytta en riktigt stor, otymplig och tung möbel kanske du borde göra det. Du kan exempelvis sälja den och ersätta den, för att du ska spara tid och kraft från dig själv. Om det går att skruva ned möbeln då är det också ett alternativ. Det är även vanligt att tala om bärhjälp trots att man ska flytta själv. Det beror på att även om du flyttar utan en flyttfirma kan du komma att behöva extra bärhjälp då det är näst intill omöjligt att själv flytta ett piano eller ett stort, tungt bord exempelvis. Det kan vara bärhjälp från exempelvis en vän eller en familjemedlem. Det kan vara bra att flytta möblerna och bohaget med handskar och annan relevant utrustning såsom en pirra och spännband exempelvis. Det blir mycket mer tryggt och stabilt om du eller ni förser er med rätt utrustning då flytta tunga föremål inte alltid är helt smidiga att flytta. Nedanför delar vi med oss av våra bästa tips och råd till dig som planerar att flytta tunga möbler på egen hand:

  • Ring efter förstärkning. Beroende på vad du planerar att flytta kan du komma att behöva lite extra stöd. Det beror på att en del möbler såsom soffor, bord eller piano kan vara väldigt tunga och kräver att någon balanserar vikten med dig. Du behöver åtminstone en till men rekommenderat är 3–4 personer totalt. Du skulle även kunna vända dig till en flyttfirma för de absolut tyngsta möblerna. Vi på Kvalitetsflytt erbjuder bland annat en flyttjänst som innefattar just flytt av tungt lass, alltså ett piano eller annat till exempel. Vi har rätt teknik och rätt sätt för att flytta tunga möbler på ett tryggt och effektivt sätt. Exempelvis bärselar och transport plattor med hjul.
  • Montera ned möbler. Om det är möjligt att plocka isär möbler är detta något att föredra. På så sätt underlättar det hanteringen av möbeln samt blir du av med så mycket vikt som möjligt. Du kan exempelvis plocka isär divanen från soffan och skruva lös bordsbenen. Du kan också hänga av dörrarna från skåp och byråer. Det gäller att vara så effektiv som möjligt för att underlätta för dig själv om du ska flytta utan flyttfirma.
  • Rensa vägen framför dig. Det är viktigt att förbereda sig på allra bästa, förmånliga sätt innan du tar i med hårdhandskarna, bokstavligt talat, och börjar lyfta tunga möbler för att sedan mitt i bärandet inse att dörren är låst eller att det ligger någonting i vägen för dig, eller något annat som förhindrar dig från att ta dig förbi med möblerna. En klassiker är att glömma att mäta dörröppningen för att se att föremålet du bär faktiskt kommer igenom ytterdörren.
  • Utnyttja bärhjälp om möjligt. Underlätta så mycket som möjligt för dig själv när det väl är dags att börja bära. Du kan göra lyftet enklare och säkrare genom att utnyttja adekvat redskap, såsom en flyttsele eller en ramp. Du kan läsa mer om vilka redskap och verktyg du kan använda exakt här på vår hemsida. När du väl lyfter är det också viktigt att tänka på just hur du lyfter. Du behöver lyfta ergonomiskt. Det innebär att exempelvis, undvika att böja på rygg och nacke. Du bör också hålla ryggen rak hela tiden och böj på benen i stället. Alla hjälpmedel du kan få är tacksamt. Om det så är bärhjälp, av en kompis eller med ett redskap eller också dig själv!
  • Försiktighet vid trappor. Du bör vara extra försiktig i trappor när du håller i tunga och otympliga föremål. Det gäller därför att ta det extra försiktigt och ha rätt strategi. Trappor kan vara farliga på så sätt att du inte ser särskilt bra vart du går, vart trappsteget är, och hur mycket plats du har. Det blir dessutom tyngre att hålla i föremålet i trappan. Oavsett om du går upp eller ned, då du behöver ha extra mycket uppsikt. Du vill undvika att trilla med det tunga föremålet i trappan. Ta det därför lugnt och metodiskt i trappan! Om det går att montera ned en möbel är det värt att ta den tiden och göra det. Trappor kan dessutom vara smala och ha trånga avsatser. Det kan också vara bra att inte enbart förlita dig på ditt ögonmått, utan mät om dina möbler faktiskt går att bära in via trappan till ditt nya boende. Om de inte får plats, behöver du fundera på en annan lösning eller väg. Kanske genom ett fönster. Genom att vara lite kreativ och eftertänksam minskar du risken att skada både möbler, bostad och vänskap
  • Tillåt pauser.Tillåt dig själv att ta en paus då och då. Det kan kännas tungt och besvärligt och till sist kanske man slarvar och är trött vilket leder till att man tappar greppet om den tunga möbeln och du eller din kompis gör sig illa. Det är bättre att ta en paus, dricka kaffe och äta en bulle för att återfå ny energi. På så sätt kan du utföra en effektiv och säker flytt av tunga möbler.

”Snabb återkoppling vid offertförfrågan. Punktliga och effektiva vid själva flytten”
– Karin E – Reco

”Snabba, effektiva och punktliga! Allting på rätt plats och oskadat. Prisvärt!”
– Johan Östberg – Facebook

”Tydlig offert. Aktsamma och effektiv flytt av mitt bohag. En flyttfirma jag rekommenderar.”
– Lars-Eric G – Reco

”Trevligt bemötande från ax till limpa. Flytten flöt på väldigt fint och kände att allt hanterades varsamt. Kommer absolut använda kvalitetsflytt.se om/när nästa flytt sker”
– Nicklas Raab – Facebook

”Kan rekommendera kvalitetsflytt . Snabb och trevliga sen att priset var kanon?
– Patrik L – Reco

”Goa killar. Lätta att ha att göra med. Gick snabbt och smidigt. Rekommenderar dem verkligen.”
– Inger Martinsson – Facebook

Skydda dina möbler när du bär dem

Det är oundvikligt att man blir trött och utmattad efter att ha burit tunga föremål en stund. Risken för att det uppstår skador som att du exempelvis snubblar, eller tappar en möbel ökar då. Just därför är som sagt pauser bra liksom bärhjälp, så kanske man kan turas om lite att bära om det handlar om en mindre möbel. Vi tror att om du följer ovanstående tips och råd kan du öka säkerheten i ditt flyttande av tunga saker. Vi tror också att då går det bra att flytta själv om du följer dessa rekommendationer. Det finns dock fler åtgärder du kan vidta för att verkligen säkerställa tryggheten i ditt bärande. Exempelvis, kan det vara lönsamt att skydda dina möbler med emballage, innan du bär dem. Bubbelplast och tejp fungerar väl mot stötar. Du kan också använda wellpapp som skydd om möbeln har vassa hörn eller kanter. Det gör att möbeln i sig blir mindre obekväm att bära men risken att den skadar andra möbler i flyttbilen också.

Så flyttar du olika möbler

Sättet du flyttar olika möbler varierar också beroende på vilken typ av möbel det är som du flyttar. Nedan får du lite fler tips och råd för hur du bör lyfta och bära specifika tunga möbler.

Flytta piano

Var försiktig med piano. Det är ett av de svåraste föremålen att flytta. Om du ska flytta ett piano själv behöver du iallafall 2–4 kompisar som hjälper till. Vi rekommenderar dock att du anlitar en flyttfirma för tunga flyttar som detta. Vi vet som sagt vilket sätt som är bäst för att skydda sig, pianot, och för att det ska ske effektivt och tryggt från A till B. Pianoflytt.

Flytta kylskåp och frys

Innan du gör någonting bör du mäta kylskåp och frys och den nya platsen de ska stå på. Då slipper du tråkiga överraskningar. Efter det kan du börja tömma och frosta av. Det kan också vara bra att tejpa igen dörrarna och se till att vitvarorna står upp under transporten.

Flytta soffa

När du ska flytta en tung eller stor soffa, kan det vara bra att ha medhjälpare. Det bästa är också om du kan skruva isär soffan. Ibland kan det till och med vara nödvändigt för att en soffa ska kunna tas genom trapphus och dörrar.

Flytta säng

Även sängen går att montera isär om du har en sängram. Du kan då också skydda den med bubbelplast och tejpa fast skruvarna i en påse. Du kan även täcka din resårbotten med lakan under transport för att undvika att den blir smutsig. På så sätt är din säng bäst skyddad och det blir enklare för dig att bära.

Flytta garderob

Om du ska flytta en garderob hemma kan det vara bra att lägga in en handduk eller en matta under garderoben. För att inte repa eller skada golvet. Du bör dock först och främst se om den går att skruva isär och plocka ut lösa hyllplan. Annars kan du tejpa igen dörren för att underlätta för dem som bär.

Flytthjälp från Kvalitetsflytt

Om du ska flytta på egen hand kan du få hjälp av de punkter vi har radat upp ovanför. Dessa främjar till att hjälpa dig med flytten av tunga möbler och andra föremål. Vi vill dock understryka att i en del fall, kan det vara mer fördelaktigt att anlita en flyttfirma som tar hand om de tunga sakerna i stället. Vi på Kvalitetsflytt exempelvis besitter en lång och gedigen erfarenhet inom området och vet hur vi ska utföra flytten på ett tryggt och effektivt sätt. Du är välkommen att kontakta oss redan idag om du behöver hjälp med tunga saker såsom pianoflytt eller flytta nya möbler till övervåningen exempelvis!

SANNOLIKT SVERIGES MEST REKOMMENDERADE FLYTTFIRMA